Beslut

Emilie Jäntti: Vägen till ett jämställt försvar, del 5

När jag ryckte in i Dragsvik i kontingent 2/21 var jag otroligt förväntansfull, motiverad och såg verkligen fram emot att frivilligt tjänstgöra för mitt land. Något jag hade talat om sedan jag var 12 år gammal; "Mamma detta skall jag göra när jag blir stor".

Henrika Backlund: Vägen till ett jämställt försvar,  del 4

Verksamhetskulturen var formad enbart utifrån en maskulin norm och du skulle som kvinna passa in i den, och främst visa att du var lojal mot gruppen för att välkomnas.

Heidi Himmanen: Vägen till ett jämställt försvar, del 3

Mitt intresse för försvaret väcktes i högstadieåldern i början av 90-talet. Jag förstod att min mormor, som ofta berättade om sina upplevelser som lotta i kriget, och hennes generation hade gjort en stor insats för Finlands självständighet. De hade inget val men de tvekade inte. Jag kände att jag inte heller skulle tveka. Som tonåring kändes krig avlägset, även om det talades om kärnvapenhot och tredje världskriget.

Henrika Backlund: Vägen till ett jämställt försvar, del 2

“Kvinnornas militärutbildning skall genomföras på alla nivåer i utbildningssystemet, integrerat och med så få specialarrangemang som möjligt. Det skall inte göras skillnad mellan män och kvinnor men de specialkrav krigstida uppgifter kräver, skall tas i beaktande. Varje uppgift skall besättas med en person som oberoende av kön uppfyller förutsättningarna för att klara av uppgiften. All utbildning och alla uppgifter skall vara tillgängliga för kvinnor”.

Henrika Backlund: Vägen till ett jämställt försvar, del 1

“Kvinnor är inte tillräckligt stabila på det mentala planet” löd motiveringen då män tog ställning mot förslaget om att tillåta militärtjänstgöring för kvinnor på 1990-talet.

Isabel Flemming: Tänk på våra ukrainska medsystrar!

Tänk att en augustimorgon vakna till ljudet av vågor som slår mot stenarna och fiskmåsar som skriker i skyn. Att få dra undan gardinen från fönstret och mötas av strålande sol. Att få gå ut på en brygga och känna en sval bris på ditt ansikte. Att få vakna i ett land och på ett ställe där din största utmaning för dagen är att fundera ut vad du ska göra till middag.

Anne Ahlefelt: Våga tala om vaginor

Det gläder mig oerhört mycket att vi har blivit så mycket bättre på att lyfta fram och tala om sådant som specifikt berör oss kvinnor och som speciellt påverkar just våra liv. Jag är så stolt över oss kvinnor som aktivt lyfter fram menstruation och klimakteriet i olika diskussioner och sammanhang.

Heidi Himmanen: Som kvinna inom försvaret och tekniken – en reflektion på världsläget

När jag var i unga tonåren brukade vi ”vara och kriga” med min nästan 80-åriga mormor. Vi satt i hennes vardagsrum i Nedervetil och hon berättade om sina erfarenheter som Lotta Svärd i Lappland under andra världskriget. Hon hade blivit student i Rovaniemi år 1935, förstås som enda flickan i klassen. Hon hade läst tyska och kunde kommunicera med de tyska soldaterna. Sen brände de ner hennes hemstad och hon flydde till Kokkola.

Carola Bäckström: Tankar kring motion

I somras började jag igen gå på gym. Under våren hade jag börjat jogga mera intensivt och lyckats få ena akillessenan skadad. Därför tänkte jag att det var dags att igen börja gå på gymmet. Det hade gått en vecka sedan jag fått mitt andra coronavaccin, så jag började. På sommaren gick jag regelbundet och det var skönt, för gymmet är luftkonditionerat

Mette Strauss: Löneutveckling för alla!

Den ena löneundersökningen efter den andra påvisar: vi har fortsättningsvis oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män i vårt land som saknar annan vettig grund än att män uppenbarligen mera regelbundet både löneförhandlar och beviljas lönepåslag.